Bakan Kurum’dan kiracılara net açıklama: Yapmayın
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D canlı yayınına konuk oldu.
Bakanın açıklaması şöyle:
Güven ortamı nedeniyle devrim niteliğinde yatırımlar yapıldı. İnşallah yatırımlar artarak devam eder.
YÜZDE 25 LİMİTİNİN GENİŞLETİLMESİ HAKKINDA
Temmuz 2023’e kadar yüzde 25’i geçemez, bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Bunu ev sahiplerini ve kiracıları korumak için yapıyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz. Birçok ev sahibimiz bu süreci takip ederek kiracılarına destek olabilmek için yüzde 25 zam limitleri dahilinde bu yönetmeliğe uymaya çalıştı. Tabii buna uymayan, kirasını yüzde 25’in üzerinde artırmaya çalışan, tahliye noktasında kiracıya yüksek kira vermesi için baskı yapan arkadaşlarımız var.
‘YÜZDE 25’TEN FAZLA ARTIRMAYIN’
Milletimizin zor günlerinde nasıl depremde birlik olduysak, o süreçte de olmayı biliriz. Bu artışın üzerinde yasal olarak bir artış yapamazlar. Kiracı kardeşlerimize söylüyoruz, kesinlikle yüzde 25’ten fazla zam yapmayın. Ev sahibi yüzde 25’ten fazla zam talep ediyorsa, kirayı banka hesabına yatırın ve sizi evden çıkaramazlar.
‘PİYASA NORMAL HALİNE DÖNECEK’
Bu süreç piyasayı geçici olarak dengeleyecektir. TOKİ’mizle özel sektör üretimine muafiyet sağladık. İnşaat süreçlerinin tamamlanmasının ardından piyasa normale dönecektir. Olumsuzluk devam ederse bu tarihi uzatıp güncelleyeceğiz.
Bu süreksiz bir durum, hem sakinlerimiz hem de gelir vergileri ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi birbirimize takviye olarak yürütmek zorundayız.
‘KİRALIK FİYATLARINIZI DÜŞÜRECEĞİZ’
İstanbul’u güçlü ve depreme dayanıklı hale getirecek. Ev sayısı artacak o yüzden kira bedelini düşüreceğiz.
VATANDAŞLARIMIZA VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTTUK
Biz güçlü bir devletiz, nitelikli insanlar eliyle süreci yürütürsek her şey olur. Yeter ki bu imkanları doğru kullanalım. 2-3 yıl öncesine gidelim Elazığ’da bir sarsıntı olmuştu, ilk kez salgın süreci başlamıştı. Orada hızla inşaat sürecine girdik. Sonra sel oldu, Bartın’da, Trabzon’da. Hemen ardından İzmir depremi oldu. Tüm bu depremlerde, salgın döneminde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tuttuk.
Biz ne yaptık? Vatandaşlarımızın daha önce taahhüt ettikleri sosyal konutlarla ilgili beklentilerini karşıladık.
Şimdi 11 ilimizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 6 Şubat’ta tüm Türkiye’nin acıyla uyandığı bir gün yaşadık. Biz ne yaptık? İlk andan itibaren devlet ve millet el ele verdi.
‘125 BİN KONUT SAYISINDAYIZ’
İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den herkes oradaki kurtulanlarımız için çaba sarf etti. Bir felaketti, enkazı kaldırdık, arama kurtarma sürecini, geçici barınağı, konteyner kentlerin kurulumunu tamamladık. 46. günde temeli attık. Depremin üzerinden şu anda 2,5 ayı tamamladık ve 125 bin konut sayısındayız.
‘650 BİN KONUT TESLİM EDECEĞİZ’
Bayramın ikinci günü Nurdağı’na gittik. İlk köy evlerimizi teslim ettik. Memnuniyetlerini görmeliydiniz, acının yerini bir o kadar da gülümseme almış değil, gülen bir yüz yerini almış. Başkanımızla birlikte gittik ve ailelerimize anahtarlarımızı verdik. Şimdi birebir anlayışla deprem bölgesindeki 11 ilin tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak, iklime göre ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak 319 bin, ardından 650 bin konutu ilk yılda tamamlayacağız. , ve afetteki kardeşlerimize teslim edin.