Bakan Kurum’dan sıfır atık açıklaması: 96 milyar TL fayda sağlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sıfır Atık Hareketi” projesiyle öne çıkan çalışmaları resmi sosyal medya hesabından paylaşarak, “Sınıfını tamamladığımız Sıfır Atık projemizde hedeflerimizi birer birer gerçekleştiriyoruz. Emine Erdoğan Hanım’ın himayesinde başladığımız sınırları da aşan geri dönüşüm oranımızı yüzde 5 artırarak yüzde 30’a çıkardık. 45.5 milyon ton atığı ekonomiye kazandırdık. Bu yıl yüzde 35’e çıkaracağız! ” söz konusu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Emine Erdoğan Hanım’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi kapsamında bugüne kadar toplanan atıklardan israfın önlenmesi, önlenmesi, azaltılması, atıkların yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi; Ayrıca 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlandığı, 4.9 milyon ton sera gazı salınımının engellendiği ve 432 milyon ağacın kurtarıldığı belirtildi.
“İklim değişikliği ile mücadelede zorlu bir sınavdan geçen sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir atılım”
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sıfır Atık Hareketi’nin Türkiye’de atık yönetiminde büyük ve hızlı bir dönüşümün kapısını açtığı vurgulanırken, şu bilgilere yer verildi:
Türkiye’nin ‘Sıfır Atık Hareketi’nin küresel bir bilince dönüşmesinde öncülük edecek olması, bu sistemin kurulmasında büyük yol kat eden Türkiye için olduğu kadar dünya için de önemlidir. iklim değişikliğiyle mücadelede zorlu bir sınavla karşı karşıya, bu bir dönüm noktasıdır.”
“SIFIR ATIK HAREKETİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR BAŞLIKLAR ALTINDA DUYURULANMAKTADIR”
Açıklamada, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını yaygınlaştıran, kaynakların verimli kullanımını destekleyen, toplumsal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olan Sıfır Atık Hareketi kapsamında yürütülen çalışmalara değinildi. aşağıdaki biçimde iletilir:
“Haziran 2017’den bu yana sıfır atık yönetim sistemine geçiş yapan bina ve kampüs sayısı yaklaşık 166 bine ulaştı.
Yaklaşık 19,2 milyon kişiye sıfır atık konusunda eğitim verildi.
2017’de yüzde 13 olan toparlanma oranımız 2021’de yüzde 27,2’ye, 2022’de yüzde 30,13’e yükseldi.
İyileşme oranımızın 2023 yılında yüzde 35’e, 2035 yılında ise yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.
Proje başlangıcından bu yana yaklaşık 45 milyon ton kağıt-karton, 6,6 milyon ton plastik, 2,6 milyon ton cam, 0,7 milyon ton metal ve 10,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık kaydedildi. proje. ,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atık, Bakanlığımız lisanslı işletmelerde işlenerek ekonomiye kazandırılmıştır.
Toplanan atıklardan; 96 milyar TL ekonomik fayda sağlandı, 703 milyon kilovatsaat elektrik tasarrufu, 711 milyon metreküp su tasarrufu, 82 milyon metreküp depolama alanı tasarrufu sağlandı, 4,9 milyon ton sera gazı salınımı engellendi, 432 milyon ağaç dikildi. kurtarıldı ve 108 milyon varil petrol tasarrufu sağlandı. ”